Cursussen

Met een workshop, training of cursus kun je in kortere tijd je kennis over effectief lees- en literatuuronderwijs verder ontwikkelen. Op onze cursuspagina vind je een breed aanbod aan cursussen en cursusaanbieders die je helpen om leesbevordering en effectief leesonderwijs in de klas te realiseren.

In de praktische workshop van Tanja de Jonge, maak je kennis met een breed aanbod van leesbevorderende werkvormen. Je leert hoe je jouw leerlingen kunt inspireren om te lezen en hen kunt ondersteunen bij het kiezen van het juiste boek. Ook ontwikkel je vaardigheden in het bedenken van verdiepende opdrachten rondom lezen en het voeren van boekgesprekken. Hiermee geef je de leescultuur op school een sterke impuls.

Meer informatie

In de praktische workshop van Tanja de Jonge, maak je kennis met een breed aanbod van leesbevorderende werkvormen. Je leert hoe je jouw leerlingen kunt inspireren om te lezen en hen kunt ondersteunen bij het kiezen van het juiste boek. Ook ontwikkel je vaardigheden in het bedenken van verdiepende opdrachten rondom lezen en het voeren van boekgesprekken. Hiermee geef je de leescultuur op school een sterke impuls.

Diverse trainingen | Passionate Bulkboek

Wil je werken aan leesbevordering op school? In de inspiratieworkshops op maat van Het Leesbureau van John Schrijnemakers leer je hoe je leesbevorderend te werk kunt gaan en hoe je jouw enthousiasme kunt omzetten in bruikbare werkvormen. Ook komt er een scala aan bruikbare boeken en rijke teksten voorbij, toegespitst op het niveau en de interesses van jouw leerlingen. 

Wil je je als leesmediaconsulent verder ontwikkelen of specialiseren in je vak, of wil je meer leren over (digitale) geletterdheid? Je vindt gemakkelijk een cursus via Bibliotheek Campus. Op dit leerportaal van de Bibliotheek vind je een groeiend aanbod aan e-learning, workshops, trainingen en opleidingen. Je vindt er cursussen en incompany-trainingen van Bibliotheek Campus en andere aanbieders. 

Worstel je met de leesmotivatie van leerlingen? Vraag je je af hoe je hun literaire competentie verder kunt ontwikkelen? Dan is deze masterclass voor jou. Hierin staat centraal: hoe krijgen jongeren meer leesplezier en hoe kun je als docent de doelen van jeugdliteratuuronderwijs bereiken? Er wordt ingegaan op de theoretische onderbouwing van het didactisch model De Leescyclus. Daarnaast ben je vooral praktisch bezig. Je leert hoe je concreet aan de slag kunt met de doelen van jeugdliteratuuronderwijs. De trainers laten je veel werkvormen ervaren die je in de dagelijkse praktijk kunt inzetten. 

Online leerplatform E-WISE biedt vakdidactische, vakinhoudelijke en pedagogische nascholingen voor alle sectoren in het onderwijs. Hieronder vallen ook nascholingen over fictie en literatuuronderwijs, zoals ‘Straatpoëzie in de klas’, ‘Het aanbieden van creatief schrijfonderwijs bij het vak Nederlands’ en ‘Leesbevordering bij de Moderne Vreemde Talen’. Je kunt gratis een proeftraining naar keuze volgen. Kijk op de site bij het cursusoverzicht voor leraren voortgezet onderwijs bij de rubriek Je vakkennis – talen.

Tijdens deze training van één dagdeel duik je als team in het belang van leesbevordering. Je krijgt inzichten over hoe je bij alle vakken de leesvaardigheid van leerlingen kunt vergroten en hoe je hun leesmotivatie kunt stimuleren. Na afloop heb je tal van boekentips op zak, weet je hoe je op de hoogte kunt blijven van actuele boektitels en ken je verschillende manieren om boeken in te zetten bij alle vakken. De training is ontwikkeld voor het leesbevorderingsprogramma de Bibliotheek op school vo in het kader van de Impulsregeling Masterplan basisvaardigheden, maar is ook beschikbaar voor andere geïnteresseerde scholen. Je kunt bij je lokale Bibliotheek naar de mogelijkheden vragen. 

Hoe zorg je dat bij alle vakken in het praktijkonderwijs het taal- en leesplezier helpen vergroten? Met deze uitdaging ga je als team aan de slag tijdens deze training. Je leert over het belang van een zichtbare taal- en leescultuur in de school en hoe je deze opbouwt, zodat jouw leerlingen zich kunnen ontwikkelen tot functionele en belevende lezers. Na afloop van de training weet je hoe je binnen het praktijkonderwijs taal- en leesbeleid kunt vormgeven, de taal- en leesomgeving kunt inrichten en heb je kennis van leesbevorderende werkvormen, activiteiten en campagnes. Deze training hoort bij het leesbevorderingsprogramma de Bibliotheek op school vo in het kader van de Impulsregeling Masterplan basisvaardigheden, maar is ook voor andere geïnteresseerde scholen toegankelijk. Vraag bij je lokale Bibliotheek naar de mogelijkheden. 

CPS ondersteunt en begeleidt schoolteams op verschillende onderwijsthema’s, waaronder taalbeleid en taalbewust vakonderwijs. CPS helpt bij het verbeteren van de taal- en leesvaardigheid van alle leerlingen. Dit doen de onderwijsexperts met trainingen in de CPS Academie of op maat. 

De online trainingen van Lezenslessen helpen je met meer zelfvertrouwen en enthousiasme voor de klas te staan en zorgen zo voor groei in leesplezier, leesmotivatie en literaire competentie bij je leerlingen. Je krijgt meer kennis over het boekenaanbod, inzicht in het ontdekken van de leesvoorkeuren van individuele leerlingen en ontdekt hoe je leesbevordering kunt inrichten op een manier die bij jou past. Zo draag je bij aan een stevige basis waar jongeren de rest van hun leven profijt van hebben. Je kunt kiezen uit de trainingen ‘Eerste hulp bij aarzelende lezers’ en ‘Meer leesplezier en leesmotivatie’. Daarnaast kun je lid worden van de online Lezenslessen Boekenclub, waarmee je eenvoudig op de hoogte blijft van recent boekenaanbod voor je leerlingen. 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang de nieuwsbrief van lezeninhetvo.nl