Aan welke eisen moet een gevarieerd boekenaanbod voldoen?
Een stimulerende en inclusieve leeromgeving
Een gevarieerd, ruim en actueel boekenaanbod op school is van groot belang voor het creëren van een leescultuur en een stimulerende en inclusieve leeromgeving. Daarmee moedig je alle leerlingen aan om levenslange lezers te worden met een brede kennis van de wereld. Een gevarieerd aanbod:
- houdt rekening met de leeftijd en het leesniveau van leerlingen;
- houdt rekening met verschillen in kennis van de wereld van leerlingen en met hun interesses;
- houdt rekening met de diversiteit van de leerlingenpopulatie;
- is een ruim aanbod dat uitgaat van de beschikbaarheid van vijf tot zeven boeken per leerling;
- omvat ook enkele collecties van hetzelfde boek om klassikaal te lezen;
- sluit aan bij inhouden die in (vak)lessen aan de orde komen;
- biedt recente boeken, boeken met actuele thema’s en ook klassiekers;
- bevat een diversiteit aan genres;
- geeft ook ruime gelegenheid verder te kijken dan alleen de eigen belevingswereld;
- weerspiegelt de diverse en inclusieve samenleving.
Een eenvoudige en snelle toegang tot boeken draagt bij aan de betrokkenheid van leerlingen. In bredere zin stimuleert die toegang de leescultuur van de school en helpt het de liefde voor lezen te cultiveren. Leraren zijn gebaat bij een ruim aanbod en directe bereikbaarheid van boeken (zoals bij de aanpak van De Bibliotheek op school), zodat ze gemakkelijk kunnen beschikken over leesmateriaal voor de les. Ook kunnen ze bij leesactiviteiten en deelname aan leesprojecten en -campagnes eenvoudig de juiste boeken gebruiken. Het niet beschikbaar zijn van boeken kan juist leiden tot ontmoediging en frustratie, bij zowel leerlingen als leraren.

Op de hoogte blijven van het actuele boekenaanbod
Wil je als leraar op de hoogte blijven van het actuele boekenaanbod voor je leerlingen? Bibliotheken en boekwinkels zijn van oudsher de aangewezen plekken. Daarnaast kun je talloze ingangen vinden in de (digitale) media. Hieronder een greep uit het brede aanbod:
- Boekrecensies van nieuw verschenen (jeugd)literatuur in (vak)tijdschriften, opiniebladen, dagbladen en websites zoals Hebban, De Reactor, Literair Nederland en Tzum.
- Boekenprogramma’s op radio, televisie en internet zoals VPRO Boeken. Leesbevorderingscampagnes, zoals de Jonge Jury, de Boekenweek en de Inktaap.
- Literaire prijzen, zoals de Libris Literatuurprijs, de Boekenbon Literatuurprijs en de Vlaamse literatuurprijs De Boon.
- Online catalogi van literaire uitgeverijen.
- Boekenzoeksites, zoals boekenzoeker.be en jeugdbibliotheek.nl.
- Op sociale media als Instagram, Tiktok, Spotify en Facebook zijn veel boekenaccounts te vinden, zoals Bende van het boek op Instagram en Paagman Tipt Boeken Podcast op Spotify.