Inspiratie voor in de praktijk

Ben je op zoek naar praktijkvoorbeelden over het werken aan leesvaardigheid? Op deze pagina vind je een overzicht van video’s, podcasts en webinars over dit onderwerp. Ook vind je hier werkvormen om te werken aan leesbeleid omtrent leesvaardigheid.  

Leesonderwijs, hoe staat het ervoor en wat kan er beter? – Inspectie van het onderwijs (Utrecht: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) 

Deze podcast gaat over leesplezier, voorlezen, een integrale aanpak van het leesonderwijs en doorgaande leerlijnen. Daarnaast is er aandacht voor de stappen die besturen en scholen kunnen zetten om het leesonderwijs te verbeteren.  

In deze podcast staat de Kwaliteitswaaier Effectief Onderwijs in begrijpend lezen centraal. Aan bod komt de totstandkoming van deze publicatie en hoe leraren ermee aan de slag kunnen gaan op school.  

Hoe keren we de daling in leesvaardigheid om? – Jong, T. de (Tjipcast)

Podcast over de actiepunten om de daling in leesvaardigheid in het primair en voortgezet onderwijs om te keren. 

De aandachtseconomie en 21e-eeuwse geletterdheid – De Leescast (Amsterdam: Stichting Lezen) 

In deze aflevering van de Leescast vertelt Marloes Robijn wat de uitdagingen zijn voor de geletterdheid van kinderen en jongeren in de 21e eeuw, en op wat voor soort (lees)vaardigheden er in het huidige tijdperk een beroep wordt gedaan. 

Laat leerlingen aan de slag gaan met teksten door erover te praten en te schrijven – Kennistafel Effectief Leesonderwijs (PO-Raad, VO-Raad & NRO)  

Tutorial met praktijkervaringen over bouwsteen 3: Laat leerlingen aan de slag gaan met teksten door erover te praten en te schrijven uit de kwaliteitswaaier Effectief Onderwijs in Begrijpend Lezen.  

Geef de leerlingen een doel om te lezen – Kennistafel Effectief Leesonderwijs (PO-Raad, VO-Raad & NRO)  

Tutorial met praktijkervaringen over bouwsteen 1a: geef leerlingen een doel om te lezen uit de kwaliteitswaaier Effectief Onderwijs in Begrijpend Lezen.  

Hoe leerlingen begrip van een tekst kunnen monitoren, herstellen of versterken – Kennistafel Effectief Leesonderwijs (PO-Raad, VO-Raad & NRO)  

Tutorial met praktijkervaringen over bouwsteen 2b: Hoe leerlingen begrip van een tekst kunnen monitoren, herstellen of versterken uit de kwaliteitswaaier Effectief Onderwijs in Begrijpend Lezen. 

Kennis in de klas: Doelgericht lezen en samen lezen – Keer, H. van (SLO & Levende Talen Nederlands) 

Kennisclip waarin wordt uitgelegd hoe leerlingen gestimuleerd kunnen worden om leesstrategieën doelgericht in te zetten en hoe samenwerken leidt tot actief lezen en een beter leesbegrip. 

Handreiking: werken aan woordenschat – LOWAN: Ondersteuning Onderwijs Nieuwkomers 

Video waarin tips aan leraren worden gegeven over ondersteuning van NT2-leerlingen bij het leren van nieuwe woorden. 

Handreiking: uitleg en instructie begrijpen – LOWAN: Ondersteuning Onderwijs Nieuwkomers 

Video waarin tips aan leraren worden gegeven over ondersteuning van NT2-leerlingen bij het begrijpen van instructies in de klas.   

Handreiking: de tekst in een schoolboek lezen – LOWAN: Ondersteuning Onderwijs Nieuwkomers

Voor een NT2-leerling is het niet altijd even makkelijk om teksten snel te begrijpen. In deze video worden tips aan leraren gegeven over ondersteuning van NT2-leerlingen bij het lezen van teksten.   

Handreiking: een verslag schrijven – LOWAN: Ondersteuning Onderwijs Nieuwkomers 

Video waarin tips aan leraren worden gegeven over ondersteuning van NT2-leerlingen bij het schrijven van teksten.    

Kennis in de klas: Cognitieve processen bij lezen – Helder, A., & Broek, P. van den (SLO & Levende Talen Nederlands)

In deze kennisclip wordt uitgelegd welke cognitieve processen een rol spelen bij leesvaardigheid en hoe je als leraar je leerlingen kunt stimuleren om hun leesdoel te bereiken.  

Kennis in de klas: Digitaal lezen – Segers, E. (SLO & Levende Talen Nederlands) 

Deze kennisclip gaat in op de aard en complexiteit van digitale teksten en de vaardigheden die een rol spelen bij online begrijpend lezen. Er wordt uitgelegd hoe je als leraar je leerlingen kunt ondersteunen bij het omgaan met verschillende digitale teksten. 

Begrijpen wat er staat: wat gebeurt er in het hoofd van een lezer en wat kan er misgaan?  – Helder, A., Menke, R. & Hemmen, N. (Didactiek Nederlands) 

Webinar met drie sprekers die vertellen over processen die zich afspelen in het hoofd van een lezer, hoe dit kan worden toegepast in een les geschiedenis en de didactische principes die je kunt inzetten om de leesvaardigheid van leerlingen in elke les te verbeteren.  

Hoe kun je leerlingen helpen om leerstof beter te begrijpen en beter begrepen te worden? – Rijlaarsdam, G., Ven, J. van der, Veldkoop, H, (Didactiek Nederlands)  

Webinar met drie sprekers over wat er in de wetenschap bekend is over begrijpen en begrepen worden, hoe je als leraar een taalbewuste aanpak kunt organiseren en implementeren en waarin de didactische principes besproken worden om elke les taalbewust aan de slag te gaan.  

Diep lezen – Segers, E. & Buhrs, H. (Didactief Online) 

In dit webinar worden inzichten besproken uit wetenschap en praktijk over diep lezen. Daarbij worden concrete tips gegeven die direct op de eigen school kunnen worden gebruikt. 

Scaffolding – Pol, J. van der (Didactief Online) 

Scaffolding of adaptief lesgeven is leerlingen steeds een stapje verder helpen in hun leerproces. Onderzoeker Janneke van de Pol vertelt in dit webinar hoe een leraar dit kan toepassen.  

Begrijpend lezen – Glopper, K. de (Didactief Online) 

Dit webinar gaat over hoe je leerlingen kunt leren lezen met begrip.  

De leesvaardigheid in het voortgezet (speciaal) onderwijs – Inspectie van het Onderwijs (Utrecht: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)  

Dit webinar gaat over de stand van zaken van de leesvaardigheid van leerlingen in leerjaar 2 van het voortgezet (speciaal) onderwijs. In het webinar is ook aandacht voor effectieve en vakoverstijgende aanpakken van lezen. 

Debat Schrijfvaardigheid – Didactief Online 

In dit debat gaan hoogleraar Gert Rijlaarsdam, leerkracht Dieuwke Verkerk en leraar-onderzoeker Anouk ten Peze onder meer met elkaar in gesprek over hoe lezen en schrijven elkaar versterken en hoe leerlingen hierin plezier kunnen blijven houden.  

Een leesoffensief in de klas – Silfhout, G. van (ResearchED) 

Deze videopresentatie gaat over de ingrediënten van begrijpend lezen en bewezen effectieve aanpakken in de klas. Gerdineke van Silfhout gaat, op basis van kennis uit onderzoek en de praktijk, in op wat wel en niet werkt. 

Onderzoekswerkplaats samenwerken aan tekstbegrip – Lectoraat Excellence and Innovation in Education (HZ) 

In een folder wordt beschreven hoe deze acht ingrediënten kunnen bijdragen aan het bevorderen van een groeiende leesvaardigheid. 

Een gedeelde visie op leesvaardigheid – Philips, M., & Ven, J. van der (Didactiek Nederlands) 

Deze werkvorm helpt leraren met het ontwikkelen van een gedeelde visie op leesvaardigheid. In twee bijeenkomsten kom je via uitspraken, theorieën over leesvaardigheid en de praktijkaanpak gezamenlijk tot een visie. 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang de nieuwsbrief van lezeninhetvo.nl